I en prosess i teamsammensetning- og utvikling er målsettingen å bevisstgjøre deg som leder og virksomheten på hvor viktig atferdsstilene til medlemmene i teamet er for samspillet og effektiviteten.Potensialet i et team er større enn summen av enkeltindivider.
For å kunne forstå og utvikle den sosiale kompetansen og relasjonelle ferdigheter i organisasjoner, er du avhengig av å velge deg et begrepsapparat og verktøy som er enkelt å bruke, lett å forstå og effektivt å kommunisere gjennom.
Alle disse egenskapene finnes i DISC-modellen og dette er årsaken til DISC-modellens store suksess og utbredelse.
DISC-modellen er i dag verdens mest kjente og brukte begrepsapparat for å forstå og utvikle den sosiale kompetansen og relasjonelle ferdigheter hos enkeltmennesker.
Fordelen med å sette sammen team – basert på atferdstrekk og ønskete atferdsstiler – skyldes at teamet har ulike teamroller med forskjellige arbeidsoppgaver og innhold. Du oppnår at riktig person fyller riktig rolle og at teamet fungerer effektivt i alle faser fra idéfasen til avslutningsfasen. Hver enkelt får arbeide med det de er best til og dermed økes motivasjonen og arbeidsgleden.
I teamutvikling vilatferdsmessige styrker, begrensningerog utviklingsområder hos de forskjellige teammedlemmene kartlegges. Enkelte avteamets medlemmer er gode til å bidra med ideer og er gode startere, mens andre er gode til å koordinere og avslutte prosjekter. I tilfeller der det er mangler i en teamrolle skal teammedlemmene være ekstra oppmerksomme på at de i fellesskap utfyller denne manglende rollen.
Blant annet vil prosessen inneholde følgende problemstillinger:
- Definering av teamets oppgaver og mål
- Hvordan rollene er fordelt i teamet i forhold til oppgaver, ansvar og myndighet, samt hva dette innebærer for den enkelte og teamet som helhet i forhold til å nå teamets mål
- Teamets suksesskriterier/styrker og begrensninger i forhold til å løse teamets oppgaver og nå teamets mål.
- Utfordringer knyttet til forskjellighet i atferd mellom enkeltindivider i teamet og hvordan dette kan påvirke effektiviteten.
- Hvordan bevisstgjøring på de individuelle forskjellene kan endre forutsetningene for måten vi samarbeider, kommuniserer og løser oppgavene på.
- Dynamikken i relasjoner mellom to individer.
- Teamets dynamikk.
- Hva denne sammensettingen og dynamikken betyr i forhold til å nå de ønskede resultater og mål for teamet.
- Foretrukket lederstil og coaching av teamet.
- Teammedlemmenes eget ansvar for at teamet skal bli så effektivt som mulig.
For å sette sammen og å utvikle team benytter ca 2 500 norske virksomheter et DISC-basert analyseverktøy; Discus™, et «stateofthe art» – onlineverktøy.
Analyse- og samtalerktøyet gir en utfyllende analyse av gruppens dynamikk relatert til atferdsmessige styrker og begrensninger. Den gir indikasjoner til deg som leder om foretrukket lederstilfor teamet.
Discus®har også en relasjonsanalyse for å avdekke dynamikken i relasjonen mellom to teamedlemmer og hvordan likheter/ulikheter i atferdstrekkkan skape muligheter og begrensninger i relasjonen mellom disse.
Varighet 4 ganger 2 dager med individuell coaching mellom samlingene.
Trondheim – Bergen – Oslo – Stavanger